Gezamenlijk voor Gezonde Regio’s

Programma channel

Vraag

9 september 2021
Profielfoto van Emilie Tromp
Social designer

“Ik ben op zoek naar professionals die meer weten over leefstijlverandering (van de GLI).”

Toelichting

Ik ben wil met name meer leren hoe de leefstijlverandering te borgen/vol te houden/ te herpakken bij terugval.

Er zijn zo veel subvragen waar we in geïnteresseerd zijn: Zijn er leefstijlcoaches die hier (in de GLI) specifiek aan werken? / Zijn er terugvalpreventie-methoden uit bijvoorbeeld GGZ, verslavingszorg, of …? / Zijn er voorbeelden van hoe we lotgenotencontact kunnen stimuleren en/of organiseren?

Tips, meedenkers en geïnteresseerden allen zijn welkom!

Motivatie

Wij zijn social designers en werken samen met leefstijlcoaches en organisaties in de 1e en 2e lijn met als doel de GLI te versterken. Uit ons onderzoek met GLI-deelnemers en leefstijlcoaches blijkt dat veel mensen heel tevreden zijn met de resultaten geboekt tijdens de GLI, maar dat er toch vrees is voor terugval in oude patronen op het moment dat de ‘stok achter de deur’ van het leefstijlprogramma ophoudt.

Daarom hopen we iets te ontwerpen wat ervoor zorgt dat de deelnemers al tijdens de GLI te werken aan het structureel maken van de leefstijlverandering en wat de deelnemers ondersteunt na afloop van het programma.

Werkgebied

Wij zijn ontwerpers van Reframing Studio en werken samen met leefstijlcoaches (COOL, Beweegkuur en XFitt) in regio Arnhem. De ideeën of programmaverbetering van de GLI zullen openbaar beschikbaar zijn voor alle landelijk geïnteresseerden en zo mogelijk geschikt voor toepassing in de bestaande GLI programma’s.

Profielfoto van Geert Rutten
Senior onderzoeker

Beste Emilie,

Lapse en relapse zijn gebruikelijk bij gedragsverandering en er bestaan relapse prevention programma's. In de opleiding tot leefstijlcoach bij de AVLEG is relapse preventie bv. onderdeel van het curriculum. Het gaat er vaak vooral om dat de betreffende persoon risicosituaties (cues die het oude, ongezonde gedrag uitlokken) herkent en daar op voorhand al een strategie voor heeft bedacht. Implementation intentions (als-dan plannen) zijn bijvoorbeeld zo'n strategie die ook effectief is gebleken (zie Gollwitzer & Sheeran, 2006). De CDC heeft bv. ook een scholing in relapse prevention voor leefstijlcoaches (zie attachment). Misschien kun je daar wat mee.

Succes,
Geert

Profielfoto van Wilma Hartman
Eigenaar Hartman Coaching ~ Leefstijl & Vitaliteit trainer / coach

Beste Emilie
Wat kan helpen bij borging / lotgenotencontact is Greenhabit.
Mocht je daarover meer willen weten, laat maar horen.
Dan informeer ik je graag.

Ook een mogelijkheid is de methodiek Vat van Zelfwaardering en Vitaliteit.
Een deelnemer die gebrek aan zelfwaardering heeft, zal moeite hebben met het duurzaam gezonde keuzes maken.
De ontwikkeling van zelfwaardering helpt bij het (blijvend) maken van gezonde keuzes.
Ik ken een aantal COOL trainers die dit in combinatie aanbieden.
Succes en mocht je meer willen weten, mail gerust : mail@hartmancoaching.com
Mooie dag en groet!
Wilma

Profielfoto van Ellen Willemsen
Apotheker

Beste Emilie, bij HealthyLife (GLI op basis van COOL) is positieve gezondheid een onderdeel van de begeleiding. Regio Sittard/Geleen. Linda Creemers coördineert deze GLI. Zij kan vast je vraag (deels) beantwoorden. Belangrijk punt trouwens, nazorg. De meeste deelnemers zijn nog in het traject, vergoeding vanaf 2019, maar dit gaat zeker spelen vanaf 2022. Overigens denken (Leefstijl)apothekers na over een medicatie check rondom de GLI. Dat is dan weer vóórzorg! Groet, Ellen Willemsen Maastricht

Profielfoto van Pieter Wijnheijmer
Ervaringsdeskundige

Er zal materiaal beschikbaar zijn bij de zorgverzekeraar. Deze heeft deze interventie vooraf onderzocht. Benader je ook erkende uitvoerders? Wellicht hebben beide ook onderzoekslijnen naar en over deelnemers?

Profielfoto van Ellen Zoetmulder
Communicatieadviseur

Je kan mijn collega psycholoog en leefstijlcoach Danine van Rijswijk benaderen. Zij is expert op dit thema en weet veel van de preventie van terugval. Ze staat altijd open voor samenwerking en ideeënuitwisseling als dat preventie kan verbeteren. Je kan haar bellen via haar werknummer 085-0499109 of een amail sturen: D.vanrijswijk@avantsanare.nl.

Profielfoto van Janny Kuperus
Beleidsmedewerker

Hoi Emilie,

mogelijk kun je eens je oor te luisteren leggen bij de Bas van De Goor Foundation. Zij hebben op het gebied van diabetes en leefstijl veel kennis en hebben mogelijk daarbij ook ideeën hoe je terugval kunt beperken.

Profielfoto van Jan Berndsen
Adviseur

Beste Emilie,

Je zou contact kunnen zoeken met de mensen van Lister in Utrecht (bij de Reframing Studio wel bekend) . Daar wordt momenteel veel gedaan aan leefstijl, begeleidt met wetenschappelijk promotie onderzoek.
Zie link.

Met groet

Jan Berndsen, adviseur iPH en voormalig bestuursvoorzitter van Lister.


https://www.lister.nl/nieuws/interview-met-lister-over-onderzoek-naar-de-effecten-van-leefstijl/