Gezamenlijk voor Gezonde Regio’s

Programma channel

Vraag

8 juli 2021
Profielfoto van Joost Boerenkamp
Eigenaar

“Wie heeft er ervaring met tools die op regionaal niveau het effect van samenwerking kunnen meten?”

Toelichting

Op project- en initiatiefniveau zijn er evaluatie- en impacttools bekend en is dit vaak een vast onderdeel van het project. Op het niveau van regionale samenwerking (netwerkniveau) lijkt dit minder het geval te zijn.

Ik ben benieuwd of anderen deze vraag al hebben proberen te beantwoorden. Herken jij dit in jullie regio? Welke inzichten hebben jullie opgedaan? Welke methoden/technieken hebben jullie ingezet?

Motivatie

Als adviseur op het gebied van regionale samenwerking zie ik in steeds meer regio’s de vraag opkomen om de impact van de samenwerking te kunnen meten. De vraag komt omhoog in het kader van de legitimering van de investering die de partijen doen, en/of de wens om intern en extern te communiceren over de waarde en impact die de samenwerking heeft. Daarom ben ik op zoek naar tools die helpen om deze impact te meten.

Hi Joost, je kan ook kijken of de zorg en ondersteuning evaluatietool (ZET) iets is voor jullie. Deze tool is ontwikkeld door kennisinstituten en inspecties en kijkt vanuit 3 perspectieven (inwoners, professionals, dossiers) naar samenwerking. Regio IJsselland heeft deze methode ingezet, ik kan je met hen in contact brengen. Meer info: https://www.toezichtsociaaldomein.nl/onderzoeken-en-instrumenten/zelfevaluatietool-gemeenten

Profielfoto van Jochum Deuten
Vrijgevestigd onderzoeker

Dag Joost, Het is even de vraag wat je precies wilt 'meten'?
- als het gaat om een specifieke (regionaal ontwikkelde) werkwijze van professionals, in interactie met bewoners (zoals bijv. de Samenwerkwijze van Proeftuin Ruwaard), dan kun je met de gebruikelijke, deels al genoemde instrumenten uit de voeten. Een 'gewone' impactanalyse en de juiste mix van instrumenten bij je vraag en budget zoeken.
- maar volgens mij zoek je het een abstractieniveautje hoger, en gaat om de meerwaarde van organisatievormen? Bijvoorbeeld die van een organisatienetwerk. En dat is volgens mij nog tamelijk 'terra incognita'. Zie ook onze Platform31-studie Organisatienetwerken van waarde (https://www.platform31.nl/nieuws/de-waarde-van-organisatienetwerken). Daarin constateren we dat het monitoring van de (kwaliteit van de) samenwerking nog in de kinderschoenen staat...

Profielfoto van Sergej van Middendorp
Action Researcher and Developer

Hi Joost, in de Proeftuin Wijk Achtse Barrier hebben we samen met bewoners en professionals met de SROI methode een maatschappelijke businesscase (incl meten over verschillende dimensies (leefwereld/systeemwereld/kwalitatief/kwantitatief/evaluerend/lerend/metend) heen. Zie de tool in deze toolkit. https://www.samenbeter.org/toolbox/tool/SROI%20Wegwijzer/recYXLmcomasxb4iq Ik kan je in contact brengen met de mensen die dat proces hebben begeleid (zie dat ze nog niet actief zijn hier.).

Profielfoto van Willy van Putten
Project/ management assistente

Joost, misschien kun je contact zoeken met de Regionale Backoffice Lekstroom in Houten....dit is een samenwerkingsorganisatie voor jeugdzorg en wmo administratie... https://www.houten.nl/regionale-backoffice-lekstroom

Profielfoto van Marije Egberts
Beleidsadviseur Welzijn Wassenaar

following! Ik zou dit ook graag willen weten :)
mvrgr
Marije

Profielfoto van Yolanda Schellekens
Projectleider Leerhuis Oss

Dag Joost, ben je bekend met de effectencalculator? zie ook: https://effectencalculator.nl/