Gezamenlijk voor Gezonde Regio’s

Programma channel

Vraag

16 juni 2021
Profielfoto van Erniel de Boer
Projectleider Lekker in je vel.Amsterdam

“Wie heeft er een goede (maatwerk)oplossing voor het financieren van de inzet van anonieme e-health ter gezondheidsbevordering en preventie?”

Toelichting

We willen het aanbod van Lekker in je vel.Amsterdam gratis en laagdrempelig houden voor bewoners, waarbij onze focus ligt op vitaliteit i.p.v. zorg. In de systeemwereld is deze focus echter andersom, waardoor onze dienstverlening niet binnen de huidige (financiële) kaders past. Door het gebrek aan flexibiliteit in financieringsmogelijkheden op dit gebied staat onze doorontwikkeling en innovatie nu stil.

Profielfoto van Merijn van der Zalm
Directeur ICT

volgens mij is de praktijk voor nu inderdaad meeliften op subsidies / projecten of onderzoek zoals de anderen hier ook aangeven. Als je al toe wilt werken naar duurzaamheid zou ik idd kijken hoe gemeenten en zorgverzekeraars met elkaar in gesprek zijn, maar zij zullen zeker kijken naar de evidence en die is natuurlijk gewoon nog relatief weinig beschikbaar voor niet-blended zorg en populaties zoals zij die definieren.

ondertussen kun je voor mentale gezondheid nog wel kijken naar www.ggzappwijzer.nl (maar ook daar ligt nog een financieringsvraag onder) en zie ik dat therapieland ook veel modules gratis beschikbaar stelt (dwz het is niet volledig anoniem je moet iets met email maar dat kan een relatief anoniem account zijn)

groeten
merijn

Profielfoto van Suzan Möller
Gedragswetenschapper/psycholoog

Hallo Emiel,
Ik zou een zorgverzekeraar benaderen, die op het gebied van preventie activiteiten onderneemt. Leefstijl is hot en als dat zorgkosten kan voorkomen, zijn de zorgverzekeraars blij. Het is alleen lastig aan te tonen wat precies het effect is van zo'n interventie qua preventie. Dan zou je misschien binnen een programma van ZonMW onderzoek kunnen doen en tegelijkertijd onderzoek kunnen doen naar de effecten. Je zou ook eens bij de RVO kunnen kijken of er subsidiemogelijkheden zijn.

Succes!

Profielfoto van Alette Brunet de Rochebrune
Arts BCO Covid-19

Beste Emiel,

Voor financiering van e-health 'voor iedereen' zijn vooral gemeenten en ministerie van VWS verantwoordelijk. Het is verstandig om daar dan ook een onderzoek aan vast te maken: veel wordt wel ontwikkelt maar het is dan de vraag of het ook effectief is. Voor financiering van onderzoek kun je het beste contact opnemen met ZonMw. Mogelijk hebben zij al programma's waar je initiatief in past. Zo krijg je financiering en (financiering van) onderzoek tegelijk voor elkaar.
Een andere mogelijkheid is om een donateur vinden of via crowdfunding geld bij elkaar te krijgen. Een combinatie van financiering met een onderzoek bij ZonMw is altijd aan te bevelen.
Overigens is er heel veel e-health aanbod: welk aanbod is er al en is het ook gevalideerd? En waarom is jouw e-health aanbod beter dan wat er al is?

Profielfoto van Marcella Willemse
Beleidsondersteuner Sociaal Domein

In Limburg zijn we volop aan de slag met Positieve Gezondheid. Hierbij ligt de focus op wat je wel kan en op preventie. Voor meer informatie zie https://www.iph.nl/positieve-gezondheid/wat-is-het/ en https://limburgpositiefgezond.nl/

Profielfoto van Michael Milo
Verbinder

Ik denk: je krijgt flexibiliteit in financiering pas als je niet 1 bouwsteentje (bijv eHealth, of anderszins zaken als ervaringsdeskundigheid) los gefinancierd wil krijgen. Je hebt een project nodig waar partners wmo en ZVW samen optrekken, afspraken maken over nieuwe productmix én verschuiving in zorgconsumptie. En: dat gaan meten. Binnen GEM (www.de nieuwe ggz.nl) gaan we dat (met landelijke steun van oa vng, ZN) vanaf Q4 doen.

Profielfoto van Ronald Mosselman
Bestuurder

@Erniel de Boer Wellicht kunnen we een keer brainstormen en kijken hoe we jullie verder kunnen helpen?
Met vriendelijke groet,
Ronald